Het spel vormt een belangrijke basis voor de verschillende ontwikkelingsgebieden en fases waarin het kind zich bevindt. De kinderen krijgen de mogelijkheid om hun eigen spel te spelen en hun creativiteit te ontplooien.

In het dagritme is tijd voor gerichte en vrije activiteiten zoals: spelletjes, beweging, buiten spelen, muziek maken en zingen, verkleden, een hut bouwen, vertellen, voorlezen, iets bakken, kleien, schilderen, tekenen en plakken. Het plezier en het ontdekken van het materiaal is hierbij belangrijker dan het resultaat. Kinderen worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten waarbij plezier hebben voorop blijft staan. Meedoen mag, maar moet niet.

Proces en ontwikkelingsgericht werken

Kinderen mogen bij Thuis bij Barbamama in een fijne omgeving zichzelf ontwikkelen, de nadruk ligt op procesgericht werken met de kinderen i.p.v. resultaatgericht. Het proces (de activiteit) zelf is belangrijk.
Als kinderen plezier hebben in het proces zelf, zullen ze dat graag doen en ontwikkelen ze zich daardoor vanzelf.

Ontwikkelings, spel- en speelmateriaal

Het speelgoed bij Thuis bij Barbamama is afgestemd op iedere leeftijd en elke ontwikkelingsfase, hierdoor biedt dit voor ieder kind genoeg uitdaging en plezier.

Bij Thuis bij Barbamama spelen én leren de kinderen onder andere met passief en natuurlijk houten speelmateriaal wat kinderen aanzet tot activiteit en creativiteit. Naast gesloten materiaal( 1 doel) bied ik ook materiaal aan dat ongedefinieerd is, het open speelmateriaal.

Open materiaal (duplo, blokken, ballen, lapjes e.d.), doet een beroep op de creativiteit van het kind zelf. 

Daarnaast maak ik ook gebruik van echt materiaal.  Stenen, stokjes, macaroni, keukengerei, etc of materiaal passend bij het seizoen, zoals dennenappels in de herfst.

Bij Thuis bij Barbamama staat het speelmateriaal voor het overgrote deel op ooghoogte en is het materiaal direct voor de kinderen toegankelijk. Op deze wijze kunnen de kinderen zelf kiezen waarmee ze spelen. 

Elektronisch speelgoed
is bij Thuis bij Barbamama niet te vinden...

Het speelgoed wissel ik regelmatig om waardoor de intrinsieke motivatie van de kinderen steeds weer wordt gestimuleerd en aangesproken.