Dagritme

 

Wennen

Het ritme en de voorspelbaarheid van de dag bieden de kinderen emotionele veiligheid. Wanneer ze weten wat er gaat gebeuren van het één naar het ander,  kunnen ze met een gerust hart  “gaan spelen”.

Het wennen aan en het kennen van het ritme heeft even tijd nodig maar geeft daarna het vertrouwen dat het goed komt. Het kind moet het vertrouwen krijgen dat de ouder weggaat maar ook dat je altijd weer terug komt. Het wennen moeten we dan ook zorgvuldig invullen. Dit doen we door 2 keer, een ochtend en een middag, een paar uurtjes te wennen. Natuurlijk kijken we samen hierbij altijd naar de behoefte van je kindje en passen we het wenschema indien nodig aan. Na de wenperiode starten we de hele of halve dagen.

Halen &  brengen

Een van de voordelen van gastouderopvang is dat door de kleinschaligheid, er juist veel met de kinderen buiten de opvanglocatie gedaan kan worden, we kunnen het échte leven ontdekken en ervaren.

Voor kinderen is het niet fijn als ze midden in een activiteit of onder het eten, gebracht of gehaald worden, niet voor het kind zelf maar ook niet voor de andere kinderen omdat de activiteit dan stop gezet moet worden. Om deze redenen heeft Thuis bij Barbamama een aantal haal- en brengmomenten. Tussen 8:00 uur en 9.00 uur worden de kinderen gebracht. Om 9:00 u starten we met onze dag. Bij afname van alleen de ochtend kunnen de kinderen opgehaald worden om 12:30 uur en bij een middag opvang kunnen de kinderen gebracht worden om 12.30. Ophalen kan vanaf 17:00 u tot 18:00 u.

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat het wenselijk is om van de breng- en haaltijden af te wijken. Neem dan even contact met mij op zodat we kunnen afspreken wat een handig moment daarvoor is.

Ritme en herhaling

Het belang van een vast ritme is emotionele veiligheid. Zo beleven we het ritme van de dag, de week, de maanden en de jaren. Leren kinderen eerst het ritme van de dag en de weken leren ze dan ook langzaam kennen. Daarnaast leven we met de seizoenen en jaargetijden door middel van liedjes, verhaaltjes en feestjes, na een tijd weten de kinderen ook wat er na elkaar gaat gebeuren en ook dat stelt ze gerust. Je hoeft hier niet heel groot uit te pakken, als je het klein houd en bv drie dezelfde liedjes een tijdje zingt is dat al genoeg. Na een tijdje weet het kind waaraan het liedje verbonden is.

Daarnaast maak ik gebruik van dagritmekaarten zodat de kinderen ook kunnen zien wat we gaan doen.

Ritme van baby’s

Voor baby’s wordt op het gebied van voeding en slapen zoveel mogelijk het eigen ritme aangehouden. Het dagritme( eten, slapen, stoelgang en bijzonderheden) van de baby zal tot de leeftijd van 1 jaar bijgehouden worden in een schriftje. Papa en mama schrijven op hun beurt ook in het schriftje zodat de overdracht helder is en niets meer de optimale verzorging in de weg kan staan.

Zodra de baby’s wat ouder worden, wordt er toegewerkt naar het dagritme dat voor de  peuters geldt. 

Peuterplus 

Voor de kinderen die niet meer slapen organiseer ik zoveel als mogelijk tussen de middag Peuterplus activiteiten. Samen onder begeleiding activiteiten doen zonder daarbij afgeleid te worden door de jongere kinderen. Met activiteiten als voorlezen, een kringgesprek, knutselen naar thema, krijgen de kinderen net even een extra (uitdagender) activiteitenaanbod. Hierbij geldt, meedoen mag, maar hoeft niet. Plezier, welbevinden en de autonomie van de kinderen, blijven voorop staan.