Voeding & Verzorging

Voeding

Voor hun ontwikkeling hebben kinderen gezonde voeding nodig, dat betekent dat zij alle voedingsstoffen moeten binnen krijgen die het lichaam dagelijks nodig heeft. Als leidraad hanteer ik de richtlijnen van het Voedingscentrum in Den Haag en laat ik mij inspireren door de aanpak  Gezonde Kinderopvang.
Gezonde Kinderopvang richt zich op de vele facetten voor gezondheid van kinderen.

Thuis bij Barbamama vindt het belangrijk dat kinderen de gelegenheid krijgen om kennis te maken met allerlei smaken. Kinderen leren spelenderwijs wat gezond is en dat gezond eten heel lekker is. Bovendien: zien eten doet eten. Kinderen eten in een groepje vaak beter dan thuis.

Het gebruiken van maaltijden en tussendoortjes is een gezamenlijke activiteit. Het gaat hierbij niet alleen om het eten en drinken maar ook om het contact met elkaar, de sfeer van het gezellig samenzijn en een rustmoment op de dag. Er is aandacht voor elkaar, er wordt gepraat en gezongen. Vanuit dit samen eten wordt aandacht besteed aan tafelmanieren; handen wassen, zitten aan tafel, met een vorkje eten en zelf drinken.

Het eten en drinken wordt niet aan de kinderen opgedrongen. De kinderen worden positief benaderd, eten dient iets leuk te blijven. 

Verzorging

Het werken met kinderen brengt met zich mee dat een gedeelte van de dag wordt besteed aan de lichamelijke verzorging van elk kind; neuzen poetsen, wassen van handen na het toiletgebruik, wassen van handen en gezicht voor en na het eten, verschonen enz. Hoe ouder het kind wordt hoe zelfstandiger het hierin wordt.

Een goede lichamelijke verzorging vind ik erg belangrijk. Niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook als moment van individuele aandacht; even knuffelen, kietelen of er iets gezelligs van maken.

 

Ziekte van het kind

Een ziek kind kan niet worden opgevangen bij Thuis bij Barbamama.

Mocht je kind bij Thuis bij Barbamama (hoge) koorts krijgen of een ander ziektebeeld vertonen, dan bel ik je op om te overleggen. Je kind moet opgehaald te worden, wanneer dit naar het oordeel van Thuis bij Barbamama nodig is en zeker als je kindje;

  • Een temperatuur van 38,5 °C of hoger heeft
  • Herhaaldelijk moet braken en/of diarree heeft
  • Huiduitslag heeft met open wondjes, vlekjes of blaasjes waar vocht uit kan komen.
  • Niet kan deelnemen aan de normale activiteiten van de kinderopvang
  • De richtlijnen/ adviezen van het RIVM /GGD dit voorschrijven en/of zoals staat beschreven in het document Informatie over Ziektebeelden.

Veilig Slapen

De kinderen die het nodig hebben, slapen bij Thuis bij Barbamama 1 of meerdere keren per dag.

Voor de peuters begint dit dagelijks terugkerende ritueel met uitkleden. De kinderen worden gestimuleerd om zelf hun trui of broek uit te trekken, uiteraard naar gelang hun niveau. Gedurende de slaaptijd houd ik regelmatig toezicht op de kinderen. Naarmate het kind ouder wordt, wordt de slaaptijd korter. Omdat een dag bij Barbamama vermoeiender is dan een dag thuis, hebben ook de niet slapers mogelijk een rustuurtje nodig. Deze bied ik de kinderen aan door een boekjes te lezen of lekker op de bank te zitten of liggen.

De kinderen hebben een gezamenlijke slaapkamer.
Je kind krijgt een eigen bedje met eigen beddengoed. Voor onrustige slapers is er een bedje op de andere slaapkamer aanwezig, zodat je kindje rustig kan slapen. Voor de allerkleinsten maak ik gebruik van een babyfoon met camerafunctie en airosleep lakens.

De bedjes zelf voldoen uiteraard aan alle eisen van Consument en Veiligheid. De slaapkamer wordt dagelijks meerdere malen gelucht. Beddengoed wordt wekelijks en indien nodig vaker gewisseld/ gewassen.

Barbamama werkt volgens de adviezen en richtlijnen die consumentenbond en veiligheid.nl kenniscentrum.