Spelen & Ontwikkelen

 

Het spel vormt een belangrijke basis voor de verschillende ontwikkelingsgebieden en fases waarin het kind zich bevindt. De kinderen krijgen bij Thuis bij Barbamama, Gastouderopvang Moordrecht, de mogelijkheid om hun eigen spel te spelen en hun creativiteit te ontplooien.

In het dagritme is tijd voor gerichte en vrije activiteiten zoals: spelletjes, beweging, buiten spelen, muziek maken en zingen, verkleden, een hut bouwen, vertellen, voorlezen, iets lekkers bakken, kleien, schilderen, tekenen en plakken. Het plezier en het ontdekken van het materiaal is hierbij belangrijker dan het resultaat. Kinderen worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten waarbij plezier hebben voorop blijft staan. Meedoen mag, maar moet niet.

Proces en ontwikkelingsgericht werken

Kinderen mogen bij Thuis bij Barbamama in een fijne omgeving zichzelf ontwikkelen, de nadruk ligt op procesgericht werken met de kinderen i.p.v. resultaatgericht. Het proces (de activiteit) zelf is belangrijk in het ontwikkelen van diverse vaardigheden. Als kinderen plezier hebben in het proces zelf, zullen ze dat graag doen en ontwikkelen ze zich daardoor vanzelf.

Ontwikkelings, spel- en speelmateriaal

Het speelgoed bij Thuis bij Barbamama is afgestemd op iedere leeftijd en elke ontwikkelingsfase, hierdoor biedt dit voor ieder kind genoeg uitdaging en plezier.

Bij Thuis bij Barbamama spelen én leren de kinderen onder andere met passief en natuurlijk houten speelmateriaal wat kinderen aanzet tot activiteit en creativiteit. Naast gesloten materiaal( 1 doel) bied ik ook materiaal aan dat ongedefinieerd is, het open speelmateriaal.

Open materiaal (duplo, blokken, ballen, lapjes e.d.), doet een beroep op de creativiteit van het kind zelf. Neutraal gekleurde blokken kunnen het ene moment een auto zijn, het volgende moment een huis. Zo zijn er lappen die kunnen dienen als prinsessenjurken, maar ook een hut kunnen vormen als hij over tafel gelegd wordt.

Daarnaast maak ik ook gebruik van echt materiaal. Echt materiaal in de zin van geen officieel speelgoed, maar alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Stenen, stokjes, macaroni, keukengerei, etc of materiaal passend bij het seizoen, zoals dennenappels in de herfst.

Elektronisch speelgoed is bij Thuis bij Barbamama niet te vinden. Het speelgoed wissel ik regelmatig om waardoor de intrinsieke motivatie van de kinderen steeds weer wordt gestimuleerd en aangesproken. Het hebben van te veel speelgoed belemmerd de spelontwikkeling.

Bij Thuis bij Barbamama staat het speelmateriaal voor het overgrote deel op ooghoogte en is het materiaal direct voor de kinderen toegankelijk. Op deze wijze kunnen de kinderen zelf kiezen waarmee ze spelen. De creatieve  materialen kunnen onder begeleiding gebruikt worden.

Thema gericht werken

Thema gericht werken is leuk en leerzaam voor de kinderen. Spelenderwijs wordt er maandelijks, soms wat korter of langer, met de kinderen met thema`s gewerkt. Voorbeelden hiervan zijn ; ‘’ dit ben ik’’,  ‘’vormen en kleuren’’, ‘’familie’’. Ook worden de feestdagen,seizoenen en verjaardagen van de kinderen niet vergeten. We knutselen, lezen boekjes en doen allerlei activiteiten binnen – en buitenshuis.

Ook maken we rondom elk thema een seizoens/thema hoekje en zijn er bij het thema passende materialen voor de kinderen beschikbaar.

Buitenspelen en uitstapjes

Een van de voordelen van Thuis bij Barbamama is dat door de kleinschaligheid, er juist veel met de kinderen buiten de opvanglocatie gedaan kan worden.


We gaan elke dag naar buiten, lopend of de allerkleinsten in een wandelwagen. Naar de speeltuin, de kinderboerderij, een wandeling of boodschappen doen of wordt er in de tuin gespeeld. Ik vind het belangrijk dat de kinderen buiten de natuur ontdekken en mogen daarbij ook vies worden.

Het bewegen en de frisse lucht maakt gezond en sterk. Buiten spelen/zijn is leuk!  Het biedt ruimte en mogelijkheden voor ieder kind. Door gezonde beweging verwerken de kinderen de vele prikkels. Zo komen de kinderen tot rust, ook is bekend dat kinderen die geregeld buiten spelen beter in hun vel zitten, goed eten en slapen. Al spelend ontwikkelen kinderen allerlei vaardigheden zoals de motoriek, maar ook doen zij sociaal-emotionele vaardigheden op door samen te spelen.
Ontdekken, ravotten, rommelen, bouwen, knutselen, klussen, verbazen, verzinnen en verzamelen!

Wanneer er een groter uitstapje wordt georganiseerd, dan wordt je als ouder daarvan eerst op de hoogte gebracht en om je schriftelijke toestemming gevraagd.